Bakan Çelik, “Yağlı tohumlar yurtdışında kiralanan topraklarda üretilecek.”

980x435_fc97c8cf-6430-4cdb-8074-ad6ea66f8d7e

Tarım Bakanı Çelik, “Türkiye yurt dışından tarım arazisi kiralayacak” dedi. TC. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Sudan, Etiyopya gibi Afrika ülkeleri başta olmak üzere, tarımsal üretimi arttırmak için yurt dışında toprak kiralama kararı alındı.

Dünyada 200 milyon hektar arazi kiralandığına dikkat çeken TC. Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, “Türkiye’nin yağlı torum üretimini arttırmaya ihtiyacı var. Yağlı tohumları biz ülkemizde desteklemeye devam edeceğiz. Ancak diyelim ki bazı ülkelerde böyle bir kiralama durumu olur ise, bu yağlı tohumları orada da üretme yollarını deneyeceğiz.” dedi. Bir sıkıntının ürünü olarak böyle bir düzenlemeye gidilmediğinin, aksine bunun geleceğe bir yatırım olduğunun altını çizen Bakan Eker, “Çin, ABD, Hindistan, Hollanda gibi ülkelerin de bu yöntemi kullandığını, sanayileşmeyle birlikte tarım arazilerini kaybeden gelişmiş ülkeler tarafından Sudan, Etiyopya gibi Afrika ülkelerinde 203 milyon hektar arazinin başka ülkelerce kiralandığını belirtti.

 

Türkiye, Atıl Tarım Topraklarını Kiralayacak.

Türkiye’de 2 yıl süreyle ekilmeyen tarım arazileri kiraya verilecek. Tarım Bakanı Eker’in basına yaptığı açıklamaya göre; 2 milyon hektarlık araziden 17 milyar TL gelir elde edilecek.

Hak sahipleri tarafından çeşitli nedenlerle uzun süredir kullanılmayan araziler artık devlet eliyle kiraya verilecek. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, “Malikleri veya hak sahipleri tarafından uzun süredir kullanılmayan  veya mülkiyet ihtilafları nedeniyle kullanılamayan arazilerin devlet eliyle veya yetkilendireceği kurum veya kuruluşlar eliyle tarımsal üretim yapacaklara kiralanabilmesi ve kira gelirlerinin hak sahiplerine verilmesi şeklinde bir yöntem izlenecek. Böylece hem ekonomiye katkı sağlanması hem de tek başına arazisinden bir gelir elde edemeyen vatandaşlara ek gelir sağlanması amaçlanıyor” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir